AKNE NEDİR?
Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir cilt durumudur. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta(komedon) oluşur. Daha sonra bu komedonlar, bakteriler tarafından istila edilir ve ciltte kabarık kırmızı ve iltihabi şişlikler oluşur. Aşırı büyük olanlar deride iz bırakabilirler. Akne genellikle ergenlik çağında başlar ve otuzlu kırklı yaşlara kadar uzayabilir. Bebeklik dönemine mahsus iyi huylu akne tipleri de vardır. Akneler en sık, yüz, sırt kol ve göğüs bölgelerinde görülür.
AKNE OLUŞUM NEDENLERİ
- Genetik yatkınlık.
- Hormonal nedenler.
- Cildin fazla yağ üretmesi
- Stres
- Kullanılan bazı ilaçlar
- Mevsimsel değişiklikler
- Çevresel koşullar
- Cilt kirliliği
- Güneş ışınları
EN SIK RASTLANA AKNE ÇEŞİTLERİ
Komedon (siyah ve beyaz noktalar): Komedonlar, gözeneklerin içinde beliren siyah veya beyaz noktalara verilen isimdir. Deri altında belirenlere kapalı komedon, deri yüzeyine daha yakın bir noktada ve içi beyaz dışı siyah renkte olanlara ise açık komedon adı verilir.
Pustule (sivilce): Kubbe şeklinde, cerahatlı ve hassas bir lezyon türüdür. Genel merkezinde bir kıl bulunur. Gelişerek kist halini almadıkça bu tür sivilceler genellikle iz bırakmazlar.
Papule: Cilt üzerinde hafifçe yükselti oluşturan küçük ve sert lezyonlara verilen isimdir. Bu oluşumlardan bazıları gözle görülmeyecek kadar küçük olmasına rağmen dokunulduğu zaman pürüzlü bir his verir.
AKNELİ CİLDİM İÇİN NELER YAPABİLİRİM?
- Aknelerin sıkılmaması, akne karşıtı bakım için destek veren bir davranış biçimidir.
- Yeterli miktarda su tüketimi, aknelerle mücadelede cilt için önemli bir destek noktasıdır.
- Akne oluşumunun arttığı dönemlerde makyajı minimal düzeye indirmek ve makyaj yapılan günlerde cilt temizliğine özen göstermek önem arz etmektedir.
- Düzenli beslenmeye özen gösteriniz. Sebze ve meyve tüketimine önem veriniz.
AKNELİ CİLTLERDE CİLT BAKIMININ PÜF NOKTALARI
- Akne karşıtı bakımın olmazsa olmazı, cildin özel seçilmiş kozmetik ürünlerle gün içinde 2 defa temizlenmesidir.
- Temizlik işlemi sonrası tonik uygulamak önemlidir. Böylece temizlenen gözenekler sıkılaşmış ve bakterilere karşı korunmuş olur.
- Cilt temizliği sonrası, özellikle akne oluşumu için medikal destek alanlar dahil olmak üzere, cildin doğal nem desteğine önem vermeleri gerekmektedir. Bu nedenle gün içinde cildin nemlendiricilerle desteklenmesini öneriyoruz.
- Tüm ciltler için yaz kış önerdiğimiz güneş kremi kullanımı, akneli ciltler için ayrı bir öneme sahiptir. Cilt bakım rutininizde, güneş koruyucu kullanmayı alışkanlık haline getirmeyi unutmayınız.
- Düzenli cilt bakım rutininizi atlamadan günlük hayatınıza devam etmek, akne oluşumuna karşı destek vermenin yanı sıra, akne sonrası gelişebilecek leke sorunlarının da en az düzeyde yaşanmasına katkı sağlayacaktır.
- Cilt bakım rutininize haftada 2 kez maske uygulamanızı ekleyiniz. Özellikle çevrenin olumsuz etkilerine karşı cilde derinlemesine bakım yapan maskeler, akne karşıtı bakım için elinizin güçlenmesine yardımcı olacaktır.