Cilt çatlağı, derinin dermis olarak isimlendirilen tabakasında fazla gerilmeye maruz kalma sonucu oluşmaktadır. Oluşan bu çatlaklar genellikle cildinizde paralel çizgilerden oluşan şeritler olarak görünür. Bu çizgiler normal teninizden farklı bir renk ve dokudadır. Mordan parlak pembeye ya da açık griye kadar değişiklik gösterebilir. Parmaklarınızla çatlaklara dokunduğunuzda, cildinizde hafif bir girinti hissedebilirsiniz. Kimi zaman kaşıntı ve hassasiyet yaşamanıza neden olabilir. Deri çatlakları, genellikle hamilelik sırasında veya sonrasında ortaya çıkabilirken kilodaki ani değişiklikler de çatlak oluşumuna zemin hazırlayabilmektedir.
CİLTTEKİ ÇATLAKLAR NEDEN OLUŞUR?
Deri çatlakları sıklıkla gebelik döneminde ortaya çıkmakla birlikte, kullanılan yanlış cilt bakım ürünleri, cildin doğal nem dengesinin bozulması, ergenlik döneminde yaşanan hormonal değişiklikler ile kilodaki ani değişimler çatlak oluşumuna sebebiyet verebilmektedir. Bununla birlikte;
Çatlaklar En Sık Nerelerde Oluşur?
Çatlakların en fazla görüldüğü vücut bölümleri göğüs, kalça ve alt baldırlardır.
Çatlak oluşumunda risk altında olan gruplar kimlerdir?
Çatlak Oluşumunun Belirtileri Nelerdir?
Cilt üzerinde yeni oluşan çatlakların rengi, görünümü ve vücuttaki yeri değişiklik gösterebilmektedir. Cilt çatlakları tüm bölgelerde oluşsa dahi genellikle göğüslerde, karında, kalçada, bacaklarda, kolun iç kısmında ve sırtta görülebilmektedir. Hormonlar çatlak oluşumunda önemli bir etkendir. Bu yüzden kadın ve erkeklerde çatlak oluşum alanları farklılıklar gösterir. Kadınlarda en çok kalça ve bacak bölgesinden sonra göğüs bölgesinde çatlak oluşumu gözlenirken; erkeklerde kol, sırt altı ve kalçalarda çatlak görülebilmektedir. Gebelik sırasında gelişen çatlaklar karın bölgesinde yoğunlaşır. Çatlaklar, görünüm dışında fazla bir belirti vermeseler de büyük çatlaklarda kaşıntı ve hassasiyet oluşabilmektedir.
ÇATLAK OLUŞUMUNU ÖNLEMEDE PÜF NOKTALAR!
Çatlaklar İçin Evde Neler Yapabiliriz?