CİLT LEKESİ NEDİR?
Cilt lekeleri cildin bazı alanlarında normalden daha fazla melanin üretilmesi sonucu meydana gelen oluşumlardır. Melanin gözlere, cilde ve saça renk veren pigmenttir.
CİLT LEKELERİ NEDEN OLUŞUR?
Cilt lekelerinin başlıca nedenleri arasında güneş hasarı, hormonal değişiklikler, ilaçların yan etkileri, deride meydana gelen bazı cilt hastalıkları, yara izleri ile ciltte meydana gelen tahriş ve yıpranmaları sayabiliriz. Bunların yanı sıra yaz aylarında yaptırılan ağda, epilasyon gibi işlemler, hamilelik, genetik yatkınlık, yaşlanma, son kullanma tarihi geçmiş ya da yanlış kozmetik ürün kullanımı, aşırı yağlı ve baharatlı beslenme, yeterli su tüketmeme leke oluşumu için zemin hazırlayan önemli nedenler arasında sayılabilir.
CİLT LEKESİ TÜRLERİ NELERDİR?
Ciltteki diğer bölgelerden daha koyu renkte görünen bir leke tipidir. Kırımızı, kahverengi, ten rengi veya siyah olabilen küçük düz lekelerdir. Güneş lekeleri ve yaşlılık lekeleri bu gruba giren lekelerdir. Bu lekeler özellikle cildin güneşe maruz kalan bölgelerinde gelişebilir.
Hamilelik sırasında cilde renk veren melaninin artması nedeniyle ciltteki koyulaşmalardır.
Doğum lekeleri, yeni doğmuş bir bebeğin cildinde ortaya çıkan lekelerdir. Doğumda veya kısa bir süre sonra ortaya çıkabilirler. Bazı doğum lekeleri zamanla kaybolurken, bazıları kalıcı olabilir.
Cildin fazla yağ sebum üretmesi sonucu gelişen akneler sivilce, siyah veya beyaz nokta şeklinde görülebilmektedir. Aknelerin sıkılması ve doğru yaklaşımlarla cilt bakım desteklerinin sunulmaması durumunda yüz de kalıcı lekeler oluşabilmektedir.
Melanosit hücrelerinin hasar görmesi ya da vücutta yeteri kadar üretilememesi sonucu ciltte süt beyazı renkte leke oluşumları meydana gelir. Vitiligo oluşumu, genellikle yüz, kol, bacak ve hassas bölgelerde gelişebilmektedir.
Ağırlıklı olarak açık tenli kişilerde görülen çil oluşumu, bedenimize renk sağlayan pigmentlerin üretiminden sorumlu olarak çalışan melanosit hücrelerinin belirli bölgelerde yoğunlaşması sonucu ortaya çıkar. Sarı ya da kahverengi bir görünüm sergileyen çiller, çocukluk ya da yetişkinlik döneminde oluşabilmektedir. Özellikle güneşe maruz kalınması ile birlikte rengi koyulaşan çiller, yoğunlukla yüz ve sırt bölgelerinde görülür.
Oluşumunda birçok faktör yer almaktadır. En önemli iki faktör genetik yatkınlık ve ultraviyole ışınlarına maruz kalmaktır. Güneş ışınları sadece lekelerin oluşumuna değil, oluşmuş lekelerin üzerinde karartıcı etki ile lekelerin artışına da neden olur.
Egzama sedef ve gül hastalığı gibi deri döküntülerine sebep olan oluşumlarda cilt lekelerine yol açabilmektedir.
CİLT LEKELERİNE KARŞI NASIL DESTEK VERİLİR?
Cilt lekelerine karşı sunulan yaklaşımlarda uygulanacak yöntemler lekenin oluşum nedenine bağlı olarak farklılıklar gösterebilir. Günümüzde cilt lekelerine karşı yapılan bakımlar, doğal, kozmetik ve medikal yöntemlerle başarılı bir şekilde sürdürülebilmektedir.
CİLT LELELERİNE KARŞI BİZ NELER YAPABİLİRİZ?
CİLT BAKIMI İLE İLGİLİ PÜF NOKTALAR