Saç bakımı denildiğinde, istenmeyen oluşumların başında gelen durumlardan biri saçlardaki aşırı yağlanmadır. Fizyolojik ve çevresel nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan saç yağlanması, günlük hayatta kişiyi rahatsız eden bir oluşumdur.
SAÇ YAĞLANMASININ NEDENLERİ
Saç derisindeki yağın kaynağı, deri altında bulunan yağ bezlerinin salgıladığı sebumdur. Bu yağ, aslında saçlı derisinin ph seviyesini düzenlemek ve cildi bakteri ve mikroplardan korumak adına oldukça önemlidir. Sebum, saç derisinin nemlendirilmesine ve derinin savunma sisteminin desteklenmesine katkı sağlamaktadır. Saçın ürettiği yağ miktarı, saç miktarı, hijyen alışkanlıkları ve diğer yaşam tarzı faktörlerine bağlı olarak değişebilir. Bazen bu doğal yağ, saçlarda, özellikle de kökte birikebilir. Bazı saç tipleri yağ birikmesine daha yatkındır. Bu durum 24 saatten daha kısa sürede gözle görülür bir seviyeye yükselebilir ve rahatsızlık verebilir.
- Saç yağlanmasının en önemli sebeplerinin başında genetik özellikler gelmektedir. Özellikle düz saçlı kişilerin saçları daha çabuk yağlanır. Bunun nedeni, yağın saç tellerine daha çabuk şekilde ulaşmasıdır.
- Yağlanmaya yol açan en yaygın nedenlerden birisi de yanlış ürün kullanımıdır. Saça uygun olmayan ürün kullanımları saç diplerindeki yağın artmasına sebebiyet verebilir.
- Düzensiz beslenme ve aşırı yağlı yiyecekler, saçın yağlanmasına zemin hazırlayabilir.
- Saçların aşırı sıcak suyla yıkanması, yağlanmaya sebebiyet verebilir.
- Ellerimizle sürekli saçımızla oynamak, saçın yağlanma ihtimalinin güçlenmesine neden olabilmektedir.
- Saçların çok sık yıkamak saçın yağlanmasına sebebiyet verebilir.
- Saçların sürekli ışıl işleme tabi tutulması, saçın yağlanmasına neden olabilmektedir.
- Saç yıkama işlemi sonrası, saçların iyi durulanmaması yağlanmanın artmasına etki edebilmektedir.
- Hormonal değişim ve stresli dönemlerde, saçta yağlanma artış gösterebilmektedir.
YAĞLI SAÇLAR DÖKÜLÜR MÜ?
Doğru ürün ve bakım uygulanmaması yağlı saçların çok daha kuru, cansız ve güçsüz hele gelmesine neden olabilmektedir. Bu durum saçların dökülmesine zemin hazırlayan bir durum olarak karşımıza çıkabilmektedir.
YAĞLI SAÇLARLA NASIL MÜCADELE EDEBİLİRİZ?
- Düzenli beslenmeye özen göstermeli, yiyecek tercihlerimiz arasında meyve ve sebze tüketimine önem vermeliyiz.
- Saç kurutma makinası, düzleştirici ya da maşa gibi ısı veren cihazları mümkün olduğunca az kullanmalı ve saç diplerinden uzak tutmaya özen göstermelisiniz. Isıl işlemi saç diplerine doğru yapma, saç derisinin terlemeye başlamasına ve daha fazla yağ üretmesine sebebiyet verebilir.
- Saçınız için yağ dengesinin sağlanmasına katkı sağlayan uygun şampuan ve saç bakım ürünleri tercih etmeye dikkat ediniz.
- Saçınızdaki yağ üretimini hızlandıracak hareketlerden olan, elinizi sürekli saçınıza götürme hareketiniz varsa bu hareketi kontrol altına almanızı tavsiye ederiz.
- Ilık suyla banyo yapmaya özen göstermelisiniz. Böylelikle yıkama esnasında saçın kurumasına engel olarak saç derisinin daha fazla yağ üretmesini kontrol altına alabilirsiniz.
- Şampuanı saç diplerine masaj yaparak uygulamanız ve bir iki dakika bekletmeniz yağ üretiminin azalmasına yardımcı olacaktır.
- Saçlarınızı iyi durulayarak, saçta şampuan ya da krem artıklarının kalmadığına emin olmalısınız.
- Saçlarınızı çok sık taramayarak, yağ bezelerinin aktif hale gelmesini önlemeye yardımcı olabilirsiniz.
- Saç bakımınızı düzenli bir rutine oturtarak bu rutini sürekli hale getirmeye özen gösteriniz.
- Haftada 2 kez Saç peelingi yaparak, saçlarınızın derinlemesine temizlenmesine katkı sağlamanızı tavsiye ederiz.