Tüylenme, kadınlarda yüz, göğüs, karın, sırt, kol ve bacakların üst kısmında uzun kalın ve sert tüylerin çıkması şeklinde ifade edilebilir. Bu durum kozmetik bir oluşumun yanı sıra, hormonal bir düzensizliğin oluştuğunu da gösterebilmektedir. Kadınlarda tüylenmenin yoğun olarak görüldüğü bölgeler erkek tipi kıl bölgeleri olarak kabul edilen yerlerdir. Aslında bu bölgelerde her insanda az ya da çok tüy olabilir. Asıl önemli olan, tüylerin dikkat çekecek ve estetik kaygı yaratacak seviyeye, yani kıl haline dönüşmüş olmasıdır.
Kıl Nedir? Nasıl Oluşur?
Vücudumuzda bulunan, dağılımı ve yoğunluğu genetik olarak belirlenen kıllar, kıl kökleri sayesinde oluşmaktadır. Ayak tabanı ve avuç içi hariç vücudumuzun her bölgesinde kıl kökleri bulunur. Bazı kıl kökleri gözle görülmeyecek incelikte kıl üretimi yapar ve cinsiyet, ırk, yaş, hormonal durum gibi etkenlere göre, vücutta az veya daha belirgin olan bir tüylenmeye neden olurlar. Kıl kökleri hormonlar tarafından yönlendirilir ve sürekli kıl üretir. Üretilen kıllar kendiliğinden dökülene veya kesilene kadar o bölgede kalır. Kıllar bulundukları bölgeye göre farklı uzama hızına sahiptirler. Saçlar daha hızlı uzar ve daha büyük uzunluğa ulaşırken, kollarımızdaki kıllar daha yavaş uzar ve aynı uzunlukta kaldıkları izlenimi verirler. Hormonlar kıl köklerinin aynı anda üretim yapmasına izin vermez. Kıl köklerinin bir kısmı aktifken bazıları dinlenir. Bu şekilde kılların aynı an da çıkıp dökülmesi engellenir.
Androjen Nedir?
Kıl köklerinin çalışmasını sağlayan hormonlara androjen denir. Bunlar erkeklik hormonu olarak bilinir. Androjen hormonlar kadınlarda düşük seviyede üretilmektedir.
TÜYLENMENİN NEDENLERİ
Kadınlarda tüylenme sorunları genel olarak hormonlar da yaşanan anormalliklerden meydana gelmektedir. Androjen hormonları salgısı herhangi bir nedenle arttığında, kıl köklerine kadar ulaşan fazla miktardaki hormonlar, kadınlarda dinlenme aşamasında bulunan erkek tipi bölgelerdeki kılların artışına sebebiyet verir. Tüylenmenin derecesi hormonların üretimine göre değişim gösterir. Dinlenme döneminde olan kıl köklerinin uyarılması ile koyu renkte ve sert kıllar çıkar.
Tüy Oluşumunda Yaklaşım Nasıl Olmalıdır?
Tüylenme eğer hormonal bir bozukluğa bağlı ise, yapılacak tüm yaklaşımlar tıbbi kontrol çerçevesinde yapılmalıdır. Eğer altta yatan tıbbi bir öykü yoksa, kişi ağda, epilasyon, lazer gibi yöntemleri ile kozmetik desteğini yanına alarak bu oluşuma karşı bakım desteği sunabilir.
TÜYLENMEYE KARŞI CİLT BAKIMINDA PÜF NOKTALAR