Selülit, deri altı alanda birbirinden odacıklarla ayrılmış yağ toplanmalarının, deri yüzeyinde düzensizlikler ile kendini göstermesi olarak ifade edilebilir. Selülit, sıklıkla uyluk, kalça ve karın bölgesindeki deri ve deri altı yağ dokusunu etkileyerek, portakal kabuğu görünümü olarak tanımlanan girintili çıkıntılı bir dokuya neden olmaktadır.
SELÜLİT OLUŞUMUNUN NEDENLERİ
GENETİK:Vücut yapısı, metabolizma hızı, deri altında yağ dağılım gibi selüliti etkileyen pek çok faktör, genlerle ilişkilidir.
YAŞ: İnsan vücudu yaş aldıkça esnekliğini ve sıkılığını kaybetmeye başlar. Cildin dış tabakası zayıflamaya ve incelmeye başlar. Ciltte sarkmalar gelişir. Bu durum, cildin altında depolanmış olan yağın yüzeye doğru itilmesine neden olur. Buna bağlı olarak, selülit oluşumuna zemin hazırlanmış olur.
HORMONLAR: Östrojen hormonunun, vücudun yağ depolaması üzerindeki etkisine bağlı olarak, kadın vücudu, selülit oluşumuna daha fazla yatkınlık göstermektedir.
FAZLA YAĞLAR: Vücuttaki yağ oranı ne kadar yüksekse, bu yağın dokularda birikerek göze batma ihtimali de o kadar yüksektir.
DÜZENSİZ BESLENME VE KONTROLSÜZ DİYET: Sık sık kilo alıp vermek, cildin gevşemesine neden olarak selülit gelişmesine sebebiyet verebilmektedir. Bununla birlikte özensiz beslenme ve yetersiz su tüketimi de selülit oluşumuna davetiye çıkarabilmektedir.
YAŞAM BİÇİMİ: Gün içinde çok az hareket etmek ve uyku düzenine dikkat etmemek, selülit oluşumunu tetikleyen önemli etkenler arasında sayılabilir.
CİNSİYET: Selülitin erkeklerden daha çok kadınları etkilemesinin ana nedeni, kadınların cilt yapısındaki farklılıktır. Cildi bir ağ gibi sararak destekleyen ve ona sıklık veren kolajen lifleri, kadın vücudunda yağ hücrelerinin toplanıp birikmesine daha müsait bir yapıdadır.
SELÜLİTİN DERECELERİ NELERDİR?
SELÜLİTİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?