Menü
YAZA GİRERKEN SELÜLİTLERE DİKKAT!
11.05.2022

YAZA GİRERKEN SELÜLİTLERE DİKKAT!

Selülit, deri altı alanda birbirinden odacıklarla ayrılmış yağ toplanmalarının, deri yüzeyinde düzensizlikler ile kendini göstermesi olarak ifade edilebilir. Selülit, sıklıkla uyluk, kalça ve karın bölgesindeki deri ve deri altı yağ dokusunu etkileyerek, portakal kabuğu görünümü olarak tanımlanan girintili çıkıntılı bir dokuya neden olmaktadır.

SELÜLİT OLUŞUMUNUN NEDENLERİ

GENETİK:Vücut yapısı, metabolizma hızı, deri altında yağ dağılım gibi selüliti etkileyen pek çok faktör, genlerle ilişkilidir.

YAŞ: İnsan vücudu yaş aldıkça esnekliğini ve sıkılığını kaybetmeye başlar. Cildin dış tabakası zayıflamaya ve incelmeye başlar. Ciltte sarkmalar gelişir. Bu durum, cildin altında depolanmış olan yağın yüzeye doğru itilmesine neden olur. Buna bağlı olarak, selülit oluşumuna zemin hazırlanmış olur.

HORMONLAR: Östrojen hormonunun, vücudun yağ depolaması üzerindeki etkisine bağlı olarak, kadın vücudu, selülit oluşumuna daha fazla yatkınlık göstermektedir.

FAZLA YAĞLAR: Vücuttaki yağ oranı ne kadar yüksekse, bu yağın dokularda birikerek göze batma ihtimali de o kadar yüksektir.

DÜZENSİZ BESLENME VE KONTROLSÜZ DİYET: Sık sık kilo alıp vermek, cildin gevşemesine neden olarak selülit gelişmesine sebebiyet verebilmektedir. Bununla birlikte özensiz beslenme ve yetersiz su tüketimi de selülit oluşumuna davetiye çıkarabilmektedir.

YAŞAM BİÇİMİ: Gün içinde çok az hareket etmek ve uyku düzenine dikkat etmemek, selülit oluşumunu tetikleyen önemli etkenler arasında sayılabilir.

CİNSİYET: Selülitin erkeklerden daha çok kadınları etkilemesinin ana nedeni, kadınların cilt yapısındaki farklılıktır. Cildi bir ağ gibi sararak destekleyen ve ona sıklık veren kolajen lifleri, kadın vücudunda yağ hücrelerinin toplanıp birikmesine daha müsait bir yapıdadır.

SELÜLİTİN DERECELERİ NELERDİR?

  • Birinci derece selülitlerde, portakal kabuğuna benzetilen inişli çıkışlı görüntü, cildin sıkışmasıyla belirgin hale gelir. Ayaktayken ve yatar vaziyette, selülit görüntüsü dikkat çekmez.
  • İkinci derece selülitler ise, uzun süre ayakta durulduğunda ve bacak üstüne atıldığında ciltte dikkat çekici bir görünüm alırlar. Sıkışan ciltte portakal yüzeyi tümsekleri oluşmaya başlar.
  • Üçüncü derece selülitler, otururken ve sıkıştığında değil, yatay pozisyonda belirgin olmaya başlar. Genelde bacakların uyluk bölümünde, karın, kol, basen ve kalça bölgesinde ortaya çıkar.

SELÜLİTİ AZALTMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

  • Egzersiz yapmak: Egzersiz yapmak, selülitin daha az görünür hale gelmesine katkı sağlayarak, vücut yağının azaltılmasına yardımcı olur.
  • Kuru fırçalama yapmak ve masaj jelleri kullanmak: Duş öncesi yapılan kuru fırçalama ile selülit görünümünün azalmasına yardımcı olabilirsiniz. Selülit görünümünün azalmasına katkı sağlayacak içeriklerle zenginleştirilmiş jeller ile selülit oluşumumu ve görünümüne karşı bakım desteği sağlayabilirsiniz.
  • Peeling yapmak: Vücut Peelingi yaparak, cildinizin daha pürüzsüz ve canlı görünüme kavuşmasına katkı sağlayabilirsiniz.
  • Yaşam tarzını değiştirmek: Beslenmenize özen göstererek, vücutta toksin ve yağ birikmesine neden olabilecek gıdalardan uzak durmaya ve su tüketiminizi arttırmaya özen gösteriniz.
  • Cilde iyi bakmak: Cilt bakımına özen göstermek ve güneş koruyucu ürün kullanmak, cildin daha yumuşak, sıkı ve elastik kalmasına yardımcı olacaktır. Unutmayalım! bakımlı bir cilt, selülit görünümünün azalmasına katkı sağlamanın em önemli yollarından biridir.