Hava değişimleri tüm vücudu etkilediği gibi cildinde doğrudan etkilenmesine sebebiyet verebilmektedir. Kışın gelmesiyle birlikte, ciltte meydana gelebilecek olan istenmeyen oluşumlara yönelik merak ettiklerinizi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Sağlıklı bir insanın saç derisinde ortalama 100 bin adet saç bulunur. Mevcut her saç telinin bir yaşam süresi vardır. Her saç teli ortalama 4 ile 6 yıl arası yaşamaktadır. Sonrasında dinlenir ve dökülür. Bunun yanı sıra erişkinlerde yıkanma ve tarama ile birlikte günde 50 ile 100 saç telinin dökülmesi normal olarak kabul edilir. Aşırıya kaçan bir tablo varsa bu durumun ciddiye alınması gerekebilir.
Cilt kuruluğu cildin en yüzeysel tabakası olan epidermiste yeterli miktarda su bulunmamasıyla karakterize olan çok yaygın bir cilt oluşumudur. Erkekleri ve kadınları eşit şekilde etkilemekle birlikte yaşlı bireylerde görülme sıklığı daha fazladır. Özellikle eller, dirsekler ve dudaklar başta olmak üzere cilt kuruluğu vücudun tamamına yakınında görülebilen bir cilt oluşumudur.
Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir cilt oluşumudur. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta (komedon) oluşur. Daha sonra bu komedonlar bakteriler tarafından istila edilir ve ciltte kabarık kırmızı şişlikler oluşur. Aşırı büyük olanlar deride iz bırakabilirler. Akneler sıklıkla yüz, sırt, kol ve göğüs bölgesinde görülür.
Kış aylarının kendisini hissettirmeye başlayacağı bu dönemde, cildimiz kadar saçlarımızda kış ayına ait hava koşullarından etkilenebilmektedir. Bu dönemde özellikle rüzgâr ve soğuk havanın etkisiyle, saçlar cansız ve mat bir görünüm sergileyerek doğal görünümünden uzaklaşmaya başlayabilir.
Kış mevsiminin gelmesi ve nem oranının azalması ile birlikte, yüzümüz, ellerimiz, dudaklarımız başta olmak üzere, vücudun tüm bölgelerinin soğuk hava şartlarından etkilenmemesine yardımcı olmak için, cilt bakımı ile ilgili ip uçları vermeye çalışacağız.
Cilt lekeleri cildin bazı alanlarında normalden daha fazla melanin üretilmesi sonucu meydana gelen oluşumlardır. Melanin, gözlere, cilde ve saça renk veren pigmenttir. Cilt lekelerinin başlıca nedenleri arasında güneş hasarı, hormonal değişiklikler, ilaçların yan etkileri, deride meydana gelen bazı cilt hastalıkları, yara izleri ile ciltte meydana gelen tahriş ve yıpranmaları sayabiliriz.
Güneş kremi konusu ile ilgili akla gelen sorulardan biri, güneş kreminin kışın kullanılmasının gerekli olup olmadığına yönelik sorudur. Yaz aylarının vazgeçilmezi olan güneş kremleri kışında sürülmeli mi? sorusunun cevabını merak edenler, yazımızın devamını okuyarak daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirler.
Cilt bakımı söz konusu olduğunda, bazı bitkiler asırlardır pek çok kültürde tercih edilmesiyle daha ön plana çıkmaktadır. Bu bitkilerden şöhretini günümüze kadar taşıyanların başında aloevera gelmektedir.
Cilt bakım konusu, geniş yelpazesi ile cilt ile ilgili yazılarımızın genelinde bahsi geçen en önemli içeriklerin başında gelmektedir. Cilt bakımının faydaları çoğunluk tarafından benimsense de kimimiz düzenli bir bakımla hayatını sürdürürken, bir kısmımız ise düzensiz ya da tamamen bakım rutinlerinden uzak bir hayat sürdürebilmektedir. Cilt bakımı denilince, sadece profesyonel güzellik merkezlerinde yapılan bakımlar akla gelmesin. Evinizde, cildinize özel bakım yaparak cildinize destek olabiliriniz. Şimdi, birlikte cilt bakımının faydalarına bir göz atmanın zamanı geldi.
Saçlarınız, hangi saç tipinde olursa olsun, özen gösterip göstermediğinizi çok net şekilde belli eden bir yapıya sahiptir. Gittiğiniz her ortamda size güven veren saçlara sahip olmanın en temel koşulu saçlarınız gereken özen ve bakımı göstermenizden geçmektedir. Peki saçlara doğru ürünlerle düzenli olarak bakım yapmanın faydalarına gelin birlikte bir göz atalım.
Göz çevresi ile birlikte yüz bölgesinin en hassas derisine sahip olan dudaklar, cildimizin tüm bölgesi gibi özenli bir bakım ve ilgiye ihtiyaç duymaktadır. Bu desteğin yeterince verilmemesi, dış etkenlere karşı savunmasız olan dudak bölgemizde istenmeyen sonuçlara zemin hazırlayabilmektedir. Bu oluşumlar içerisinde, sıklıkla karşılaşılan dudak kuruluğu ile ilgili merak ettikleriniz için, yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.