Cilt bakımı keyifli olduğu kadar bir o kadar dikkat isteyen bir süreçtir. Cilt bakım rutinimiz ne kadar etkin ve etkili bir güce sahip olursa olsun, bu durum rutin üzerinde küçük değişikler yapmamız gerekmediği anlamını taşımamaktadır. Özellikle mevsim değişiklikleri ile birlikte değişen hava şartlarına farklı tepkiler gösteren cildimizin bakım rutinine, yeni eklemeler ya da kimi ürünlerin kullanımına ara verme gibi küçük ama etkili dokunuşlar gerekebilmektedir.
Hepimiz bebek cildi gibi pürüzsüz tenimizin olmasını hayal ederiz. Doğduğumuz anda saf ve doğal olan cildimiz, zamanla melanin ve sebum dengesizliği nedeniyle rengini kaybeder. Buna bağlı olarak leke, koyuluk ve cildin renginde bölgesel farklılıklar gelişebilir.
Toplumsal ilişkilerde, iletişim halinde olduğumuz kişide öncelikle dikkat ettiğimiz ve kişinin ifadesini yansıtan gözler, aynı zaman da en fazla bakıma ihtiyaç duyan organlarımız arasında yer almaktadır. Özellikle göz çevresi, ne kadar güzel ve bakımlı bir görünüme sahipse, kişide kendini o denli canlı ve dinamik hissedecektir.
Gözenekler cildin nefes almasına ve nemli kalmasına yardımcı olan küçük kanallardır. Ancak gözeneklerin girintili yapıları, makyaj, kir ve biriken toksinler sebebiyle zamanla görünür hale gelmeye başlayabilirler.
Hem erkek hem de kadın cildinde görünen siyak noktalar aslında bir akne çeşididir. Yüzde en sık görüldüğü yer burun olmakla birlikte, sırt, omuz, ense, kol ve göğüste de görülebilmektedir. Siyah nokta, ciltte folikül denilen yağ bezi kanallarında tıkanma meydana geldiğinde oluşum gösterir. Her folikül, bir kıl ve yağ üreten bir yağ bezi içerir. Sebum adı verilen bu yağ, cildin yumuşak tutulmasına yardımcı olur. Ölü cilt hücreleri ve bu yağlar, cilt folikülüne açılan boşlukta toplanır ve komedon olarak adlandırılır. Bu folikül açıklığı üstündeki cilt kapalı kalırsa beyaz nokta olarak isimlendirilirken, cilt açıldığında ise havaya maruz kalır ve siyah nokta oluşur.
Akne, cildin orta tabakasında bulunan sebum yani yağ salgılayan kanalların tıkanması, şişmesi ve daha sonra iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir cilt durumudur. Deride artan yağ salgısı ve gözeneklerin tıkanması sonucu siyah nokta(komedon) oluşur. Daha sonra bu komedonlar, bakteriler tarafından istila edilir ve ciltte kabarık kırmızı ve iltihabi şişlikler oluşur. Aşırı büyük olanlar deride iz bırakabilirler. Akne genellikle ergenlik çağında başlar ve otuzlu kırklı yaşlara kadar uzayabilir. Bebeklik dönemine mahsus iyi huylu akne tipleri de vardır. Akneler en sık, yüz, sırt kol ve göğüs bölgelerinde görülür.
Cilt kuruluğu cildin en yüzeysel tabakası olan epidermiste yeterli miktarda su bulunmamasıyla karakterize çok yaygın bir cilt oluşumudur. Erkekleri ve kadınları eşit şekilde etkilemekle birlikte yaşlı bireylerde görülme sıklığı daha fazladır. Özellikle eller, dirsekler ve dudaklar cilt kuruluğundan en fazla etkilenen cilt bölgeleridir.
İçsel ve dışsal faktörlerin birleşmesinden etkilenen yaşlanma, yapısal ve moleküler bozulma ile birlikte derinin fonksiyon ve görüntüsünü etkileyen, yavaş bir ilerleme ile seyir eden biyolojik bir süreçtir. Temel olarak cilt yaşlanması, zamana bağlı olarak gelişen kronolojik yaşlanma (iç yaşlanma) ve başta güneşin zararlı ışınları olmak üzere yetersiz beslenme ve su tüketimi, toksinler, hava kirliliği, gibi faktörlere bağlı olarak gelişen dış yaşlanma olmak üzere iki farklı şekilde gerçekleşmektedir. Deride görülen değişikliklerin çoğunluğu, güneş hasarının yol açtığı çevresel etkilere bağlı olarak gelişmektedir. Bu nedenle dış yaşlanma aynı zamanda foto yaşlanma olarak da ifade edilmektedir.
Cilt lekeleri cildin bazı alanlarında normalden daha fazla melanin üretilmesi sonucu meydana gelen oluşumlardır. Melanin gözlere, cilde ve saça renk veren pigmenttir.
Cilt bakım ürünlerini doğru sırayla uygulamak, cildin her ürününün avantajlarından yararlanmasına olanak sağlayacaktır. Cildimiz için seçtiğimiz ürünlerin bileşenleri doğru bir şekilde uygulandığı zaman cilde daha iyi nüfuz edecektir. Doğru uygulamanın temelinde ise ürünlerin cilt bakımı rejiminde doğru bir sıra içerisinde uygulanmasından geçmektedir.